Iris Asikainen: Viikonloppujen tapahtumatungos on kohtuuton rasite alueiden asukkaille. Savon Sanomat, Lukijan sanomat, 18.8.2021.

Miten on mahdollista, että koronatartuntojen määrän jatkaessa nousuaan Kuopiossa järjestetään perättäin tapahtumia, jotka kokoavat yhteen kymmeniätuhansia ihmisiä?

Järjestäjien on turha puhua mitään turvajärjestelyjen toimivuudesta. Ihmiset ovat sulloutuneet rajatuilla alueilla vieri viereen. Osassa tapahtumia päihtyneet eivät tiedosta turvamääräyksiä.

Kaupungin johto ei tee asialle mitään, ja tartuntaluvut jatkavat nousuaan. Kuka on vastuussa kaupunkilaisten terveysturvallisuuden huononemisesta?

Kenen päätöksellä sataman, Väinölänniemen, Kuopionlahden ja ydinkeskustan asukkaiden on kärvisteltävä kolmena kesäisenä viikonloppuna peräkkäin näillä alueilla järjestettävien festareiden takia? Musiikki pauhaa iltapäivästä keskiyöhön. Päihdyksissä olevat ihmiset liikkuvat ja meluavat alueilla aamun tunteihin saakka.

Alueilla asuvien ihmisten ulkoilua ja liikkumista rajoitetaan, ja näyttää siltä, että vuosi vuoden jälkeen tapahtuma-alueet vain laajenevat.

Tämäkö on sitä niin kutsuttua keskustan vetovoiman lisäämistä? Kuopionlahden ja Väinölänniemen liepeille on nousemassa uusia asuinkerrostaloja. Moniko rakennusyhtiö markkinoi asuntoja alueilla pidettävillä festareilla? Ei yksikään.

Kuopio on myös minun mielestäni tapahtumakaupunki, ja festarit kuuluvat kasvavaan opiskelijakaupunkiin. Nykymallilla tilanne alkaa kuitenkin kypsyttää alueen asukkaita, ja silloin ollaan tulossa hankalaan vastakkainasetteluun asukkaiden ja tapahtumajärjestäjien kesken.

Toivoisin, että Kanta-Kuopion seura ry ottaisi asiaan kantaa ja pyrkisi alueen asukkaiden edustajana neuvottelemaan tilanteeseen kaupungin kanssa tyydyttävää ratkaisua, jolla turvattaisiin asumisen rauha asukkaille, ja festaritapahtumille etsittäisiin tapahtumien luonteen vaatima ympäristö.