Henna-Riikka Pitkänen: Osallisuus on nuoria kasvattavaa – Valtuustoaloite moposuorasta. Savon Sanomat, Lukijan sanomat, 5.11.2021.

Keskustelu valtuustoaloitteesta, jossa esitetään, että Kuopion kaupunki selvittäisi luvallisen mopopaikan toteuttamisen mahdollisuudet Kuopion kantakaupungin alueella, on mielestäni osin hämmentävää. Tuula Taskinen kirjoittaa, että Liikenneturva ei suosittele valvomattomia moposuoria, joilla mopoilijat voivat vapaasti keulia, kiihdytellä ja kilpailla (SS 3.11.).

Tekemässäni valtuustoaloitteessa ei oteta kantaa valvontaan vaan todetaan, että mopopaikan perustaminen mahdollistaa liikennekasvatuksen järjestämisen mopoileville nuorille. Esimerkkinä käytetään Nilsiän mopopaikkaa.

Aloitteen tarkoituksena on, että Kuopion kaupunki selvittää mopopaikan toteuttamisen mahdollisuudet. Jos mopopaikan toteuttaminen on mahdollista Kuopion kantakaupungin alueella, se voitaisiin toteuttaa esimerkiksi yhdessä autokoulujen, seurojen tai yhdistysten kanssa.

Nuorilta on kysytty, millaisia vaatimuksia heillä on mopopaikalle, ja ne on lueteltu aloitteessa. Minimivaatimusten selvittäminen oli mielestäni tärkeää, jotta mopopaikka olisi käyttäjilleen mieluinen ja tarkoituksenmukainen.

Taskinen nostaa kirjoituksessaan esille myös vastuukysymykset. Asian voi ratkaista selkeillä mopopaikkaa koskevilla käyttösäännöillä. Mopoilija on aina itse vastuussa ajostaan, ja kypärää on käytettävä. Paikan ylläpitäjä taas vastaa siitä, että esimerkiksi asfaltti on alueella ehjä.

Meillä on Kuopiossa upeita nuoria ja meidän pitää keskustella heidän kanssaan heidän toiveistaan. Ei nuorten kuunteleminen ja heidän toiveisiinsa ja tarpeisiinsa vastaaminen poista aikuisten vastuuta, kuten Taskinen kirjoittaa, vaan päinvastoin.

Nuoria kuuntelemalla kasvatetaan vastuullisia aikuisia, jotka oppivat sen, että heillä on mahdollisuus olla osallisina heitä itseään koskevissa ja ympärillään olevissa asioissa.

Kirjoittaja on kuopiolainen kaupunginvaltuutettu (sd.).