Hannu Kokki: Hätätila sai myös myös kannatusta. Savon Sanomat, Lukijan sanomat, 12.8.2021.

Kuopion uusi valtuusto kokoontui ensimmäiseen istuntoonsa maanantaina. Uutena valtuutettuna seurasin mielenkiinnolla keskustelua, joka polveili varsin laajasti luonnon monimuotoisuudesta ja ilmastonmuutoksesta keskusteltaessa.

Hyvä niin, mutta faktantarkastajilla olisi työtä selvittää, olivatko kaikki esitetyt lausumat niin paikkansapitäviä kuin ponnekkaissa puheenvuoroissa annettiin ymmärtää. Itselleni luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen ja sujuva liikenne eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.

Henkilövalinnat sujuivat ilman äänestyksiä. Valinnoissa politiikka ja matematiikka tosin mittelivät ja matematiikka otti yliotteen. Mutta toisin kuin kristillisdemokraatit kirjoituksessaan (SS 10.8.) antoivat ymmärtää, iso tekninen vaaliliitto jakoi laskennallisesta kiintiöstään lautakuntapaikkoja myös vasemmistoliitolle. Kun vasemmisto sai neljä valtuutettua ja Laura Meriluoto yksin yli tuhat ääntä, niin kyllä isommilla valtuustoryhmillä oli ymmärrys, että myös heille kuuluu luottamusmiespaikkoja.

Keskustelua syntyi luonnon monimuotoisuus -ohjelmasta ja ilmastonmuutokseen suhtautumisesta. Nimimerkki ”Ilmastohätätila” epäilee mielipidekirjoituksessaan (SS 11.8.) valtuuston sivuuttaneen tiedot ilmastokriisistä. Tämä on vain osatotuus. Molemmista aloitteista olin itse kannattamassa aloitteiden palauttamista uuteen valmisteluun. Demokratia puhui, ja uusi valmistelu ei saanut riittävää kannatusta.

Päättäjänä on tärkeää tunnistaa isot ja pienet asiat, ja yhtä tärkeää on nähdä lähelle ja kauas. Sekä luonnon monimuotoisuuden turvaaminen että ilmastonmuutokseen reagoiminen ovat isoja asioita, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Päätöksentekijöillä, kaupungin virkamiehillä ja jokaisella kaupungin asukkaalla on vastuu omalta osaltaan huomioida elinympäristöstämme huolehtiminen toimissaan ja päätöksissään. Meiltä kaikilta odotetaan pieniä ja isoja tekoja.

Kirjoittaja on kuopiolainen kaupunginvaltuutettu (sd.)