Esa Kokki: Vältä kodin tulipalo joulun touhujen keskellä – Osaatko olla varuillasi myös kännykkälatureiden suhteen? savon Sanomat, Lukijan Sanomat, 20.12.2020.

Suomessa tapahtuu vuosittain keskimäärin 3000 asuntopaloa. Joulukuussa syttyy yhdeksän asuntopaloa päivittäin, seitsemän prosenttia keskimääräistä enemmän.

Joulukuussa asuntopalojen taustalla korostuvat erityisesti tulisijan käyttö, sähkölaitteiden käytön lisääntyminen, kynttilöiden polttaminen ja saunominen.

Kynttilästä aiheutuneista asuintalopaloista neljännes tapahtuu joulukuussa. Jouluviikolla asuntopaloja on 20 prosenttia keskimääräistä enemmän. Jouluviikolla korostuu edellä mainittujen lisäksi jouluruoan valmistus asuntopalojen taustalla.

Paloturvallisuutta voi parantaa yksinkertaisin kotikonstein. Led-kynttilöillä voi korvata kaikki asunnossa käytettävät kynttilät. Puisella terassilla ulkoroihua polttaessa avotuli on hyvä asettaa palamattomalle alustalle ja varmistaa, ettei tuuli pääse kaatamaan astiaa sen keventyessä materiaalin palamisen myötä.

Tulisijojen käyttö kannattaa aloittaa varovasti ja valvotusti.

Jouluruokien valmistelu kannattaa jakaa useammalle päivälle, jotta jaksaa olla virkeänä kaikkien herkkujen paistamisessa.

Kausivaloille on syytä hankkia riittävän pitkä jatkojohto, ettei jatkojohtoja tarvitse ketjuttaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut 126 USB-laturia, joista jopa 105:ssa havaittiin turvallisuuspuutteita (SS 15.12.2). Joulun yövieraita vastaanottaessa älylaitteiden käyttäjiä kannattaa muistuttaa, että puhelinten ja muiden sähkölaitteiden lataaminen on turvallisinta valveillaoloaikaan.

Vastaavasti ikääntyneen luona joulukahvilla käydessä samalla reissulla kannattaa vaihtaa hänen palovaroittimiinsa paristot.

Vaikka lemmikin tai nukkujan nenä voikin olla tarkka, niin toimiva ja oikein asennettu palovaroitin on parempi turva.

Kirjoittaja on kuopiolainen filosofian tohtori.