Esa Kokki: Turvallisuus ykkösenä asuinpaikan valinnassa. Savon Sanomat, Lukijan Sanomat 13.1.2021.

Neljän vuoden ajan useampi asukas on muuttanut Siilinjärveltä Kuopioon kuin toisin päin. Savon Sanomien uutisessa (SS 11.1.) haastateltu perhe kertoi tärkeimmäksi syyksi lasten harrastukset ja opiskelun kaupungissa sekä niihin liittyvät kuljetukset.

Nykyisessä asuinpaikassa kiitosta saavat rauhallisuus, luonto, liikenneyhteydet ja lähiliikuntapaikat. Johtava asiantuntija Timo Aro arvioi Kuopion vetovoimatekijäksi monipuolisen asuntotuotannon kaikille ikä- ja väestöryhmille. Kuntaliitosten myötä Kuopio on houkutteleva asuinkunta tilan, turvallisuuden ja terveyden näkökulmasta.

KUNNALLISALAN kehittämissäätiö haastatteli 4500 18–79-vuotiasta suomalaista ja kysyi näiltä kriteereitä asuinympäristön valintaan. Tulokset ovat julkisia tänään. Kolme tärkeintä kriteeriä ovat asuinalueen turvallisuus ja häiriöttömyys (74%), palvelut ja ostos- ja harrastusmahdollisuudet lähellä (54%) sekä hyvät julkiset liikenneyhteydet (49%). Näiden jälkeen asumisen edullista hintaa pidettiin tärkeämpänä kriteerinä kuin asuntojen ja asuinympäristön korkeaa laatua tai asuinalueen hyvää mainetta ja arvostusta. Rakentamisen väljyyttä pidettiin tärkeämpänä kriteerinä kuin asuinalueen maaseutumaisuutta tai kaupunkimaisuutta.

KUOPIO ON asukasluvultaan Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki. Kaupunkibrändin rakentamisessa ei tarvitse pohtia, tulisiko Kuopion olla maaseutumainen vai kaupunkimainen. Kumpikaan ominaisuus ei ole tärkeimpien kriteereiden joukossa asuinaluetta valittaessa. Sitä paitsi ominaisuudet yhdistävä maalaiskaupunki brändinä kuulostaa yhtä ristiriitaiselta kuin levoton tyyneys tai lämmin jäätelö.

TIMO ARON mukaan Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun seudulla kehyskunnat todennäköisesti lisäävät kasvuaan. Kuopiolla on kaikki edellytykset parantaa vetovoimaisuuttaan maakunnan veturina.

Kun päätöksenteko perustuu tutkittuun tietoon, kehittämisstrategioita laadittaessa ja kaupunkisuunnittelussa on mahdollista huomioida todelliset vaikuttavat tekijät ja odotukset. Näin luodaan kestävää pohjaa tulevaisuudelle.

Kirjoittaja on kuopiolainen filosofian tohtori.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *