Esa Kokki: Ei rahaa seiniin vaan itse asukastoimintaan. Savon Sanomat, Lukijan Sanomat 2.1.2021.

Kuopion kaupunki irtisanoi viiden asukastuvan vuokrasopimukset vuodenvaihteessa (SS 18.12.).

Asukastuvan vuokrasopimuksen purkaminen voi kuulostaa ensi alkuun uhkalta. Kaupungin näkemys oli, että asukastupamalli ei ole ratkaisu laadukkaaseen asukastoimintaan. On totta, että asuinalueen viihtyisyyden lisäämiseksi kaupungin tukea ei välttämättä tarvita rakennusten seinien ylläpitämiseen vaan aktiiviseen ja asukkaita aktivoivaan toimintaan.

AKTIIVINEN kolmannen sektorin toiminta on yksi kaupungin ja asuinalueiden vetovoimaisuutta lisäävä tekijä. Kuopiossa on näkyviä esimerkkejä aktiivisista asukasyhdistyksistä. Ainakin Haapaniemellä, Julkulassa, Kurkimäessä, Linnanpellolla, Neulamäessä, Savilahdessa ja Syvänniemellä järjestetään vuosittain yleisötapahtumia, joissa aluetta tehdään tutuksi ja joista on iloa koko kaupungin asukkaille.

Vuosi 2020 tosin oli haastava asukasyhdistystoiminnallekin. Toivoa sopii, että tilanne sallii yleisötapahtumien järjestämisen tulevien vuosien aikana.

JULKISEN TALOUDEN tilanteen kiristyessä on hyvä pohtia huolellisesti, miten verovarat parhaiten käytetään. Asukas on paras asiantuntija kehittämään oman asuinalueensa viihtyisyyttä, aivan kuten viime kevään ”karanteenissa” yksilö tai perhe oli paras asiantuntija oman kotinsa viihtyisyyden parantamisessa. Viime vuonna opeteltiin ja opittiin löytämään uusia ratkaisuja niin työn tekemiseen kuin vapaa-ajan harrastuksiinkin.

KAUPUNGIN ASUKKAILLA on nyt oiva tilaisuus vaikuttaa asuinalueensa viihtyisyyteen. Asukasyhdistyksillä on mahdollisuus kehittää uusia ratkaisuja omaan toimintaansa, mikäli kaupunki vain osallistuu avoimesti toiminnan kehittämiseen. Ja miksei osallistuisi, sillä hyvinvoivat asukkaat ovat sekä asuinalueiden että kaupungin etu.

Kirjoittaja on kuopiolainen filosofian tohtori.