TYTTI LUOMA, Demarinaiset: Kevään eduskuntavaaleissa painottuvat puolueiden arvokysymykset.

Otamme kantaa

Millaiset sinun arvosi ovat? Koetko, että elät niiden mukaisesti? Mitkä asiat ovat sellaisia, jotka saavat huomiosi, joiden puolesta olet valmis pitämään ääntä, osoittamaan mieltäsi ja tarvittaessa taistelemaan?

Me Demarinaiset haluamme rakentaa tasa-arvoisen, avarakatseisen ja moniäänisen yhteiskunnan. Tuo ohjaa kaikkea poliittista toimintaamme. Tein kalenterinreunaan äsken parissa minuutissa listan, jonne laitoin asioita, jotka koen itselleni tärkeiksi. En miettinyt järjestystä, vaan annoin kynän liikkua sen mukaan, mitä ajatuksia mieleeni juolahti. Terveys, perhe, yhdenvertaisuus, koti, luonto, vapaus, työ, ahkeruus, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys. Koen, että kaikki nuo asiat ovat minulle merkityksellisiä, ikään kuin tavoitteita, joiden haluavan olevan elämässäni kunnossa.

Asian tärkeyden huomaa usein silloin, kun törmää siihen, ettei jokin asia tunnukaan hyvältä. Esimerkiksi omia arvoja vastaan toimiminen työelämässä voi olla erittäin raskasta. Olen seurannut läheiseni kipuilua kaupallisella alalla, jonka kiristyvä tulostavoitteellisuus ja voitonmaksimointi sai hänet pohtimaan oman työnsä mielekkyyttä. Työ ei ollut tuonut hänelle enää pitkään aikaan merkityksellisyyden tunnetta, vaan pikemminkin unettomia öitä, ja hän päätyi useiden vuosien kipuilun jälkeen kouluttautumaan uudelleen ja vaihtamaan alaa. Nyt hän toimii ihmisläheisessä työssä, jossa tuntee ja huomaa työnsä arvon joka ikinen päivä.

Arvo ei näy ensisijaisesti taloudellisissa tuloksissa, vaan ihmisten hyvinvoinnissa. Jollekulle toiselle taas rahan tekeminen voi nousta ykkösarvoksi. Jokaisen lista on erilainen, tai ainakin sen tärkeysjärjestys on varmasti erilainen. Miltä sinun arvolistasi näyttää?

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on todennut, että tulevat eduskuntavaalit ovat arvovaalit. Marin korostaa puheissaan sitä, että noin kuuden viikon kuluttua äänestämme siitä, mikä meille on merkityksellistä ja tärkeää. Kenelle annetaan ja keneltä otetaan. Vasemmiston ja oikeiston linja on kieltämättä tämän suhteen erilainen. Me sosialidemokraatit uskomme edelleen vahvasti esimerkiksi siihen, että vahvimman tulee pitää huolta myös heikoimmista.

Lähitulevaisuus näyttää, minkä arvon eri puolueet nostavat kärkeen ja mikä on se tärkein arvo, josta ei jousteta. Todennäköisesti tuon arvon puolustaminen siivittää myös itse kunkin puolueen tulevia hallitusneuvotteluja. Äänestäminen on ratkaisevaa: se antaa viestin, että demokratia on tärkeää ja näyttää suunnan, mikä arvo nousee äänestäjien mielestä kaikkein korkeimmaksi.

Tytti Luoma

FM, AmO, Tulkki (AMK), HHJ, JYET

Savo-Karjalan DemariNaisten puheenjohtaja

Demarinaisten liittohallituksen jäsen

Koulutuspäällikkö, Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus

Luoma kirjoitti aiheesta myös Viikko Pohjois-Karjalassa.