Tuula Väätäinen. Milloin hoivakodeissa palataan normaaliin arkeen? Karjalainen ja Savon Sanomat, 17.6.2020.

Etusivu,Otamme kantaa

Milloin hoivakodeissa palataan normaaliin arkeen?

Suomen hallitus on päättänyt, että koronapandemian aikana Suomessa voimassa olleesta valmiuslaista luovuttiin eilen tiistaina 16. kesäkuuta. Edessämme on paluu normaaliin arkeen. Rajoitustoimet ovat toimineet ja koronaviruksen leviämistä on pystytty tehokkaasti hillitsemään. Valmiuslaista luopuminen ja poikkeustilan päättyminen eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että virus olisi yhteiskunnastamme tai ympäröivästä maailmasta mihinkään kadonnut. Toisen aallon uhka on olemassa, vaikkakin vähäinen. 

Valmiuslaista luopuminen ei myöskään tarkoita, että kaikista rajoitustoimista oltaisiin luopumassa. Hoivakoteja koskeva vierailukielto perustuu tartuntatautilakiin. Tänään keskiviikkona hallituksen on tarkoitus käydä läpi ja arvioida kaikkia koronaa koskevia suosituksia. Hoivakotien vierailukiellon jatkon tarpeellisuutta on nyt syytä pohtia erittäin tarkkaan. Omaisten huoli hoivakodeissa asuvien läheisten jaksamisesta on näiden kuluneiden kolmen kuukauden aikana kasvanut erittäin suureksi. 

Hoivakotien vierailurajoitukset ovat olleet puheenaiheena poikkeusolojen aikana erityisesti vanhusten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta. Keskustelua on käyty vanhusten hengiltä suojelemisesta ja pitkäaikaisen eristäminen vaikutuksista ikäihmisten elämänlaatuun. Koronan iskiessä Suomeen pyrittiin ensimmäisenä varmistamaan riskiryhmään kuuluvien vanhusten suojeleminen. Poikkeustila on kestänyt kolme kuukautta, paljon pidempään mitä moni alkuvaiheessa uskalsi ennustaa. Hoivakodit ovat olleet suljettuna vierailuilta yhtä pitkään.

Vierailukielto on tarkoittanut, että monet ihmiset ovat joutuneet olemaan erossa läheisistään koko tuon ajan. Kolme kuukautta tapaamatta puolisoa, vanhempia tai isovanhempia. Kolme kuukautta on pitkä aika, vaikka hoivakodit ovat poikkeusoloissa järjestäneet vaihtoehtoisia keinoja omaisten tapaamisen mahdollistamiseksi. Tapaamisia on järjestetty säännöllisten ulkoilujen yhteydessä ja erityisissä tarkoitusta varten rakennetuissa suojatuissa tiloissa, turvavälit säilyttäen. Lisäksi etäyhteydet on valjastettu yhteyden pitoon. Valitettavasti tapaamisten järjestymisessä on ollut suuriakin alue- ja hoitoyksikkökohtaisia eroja. Esimerkiksi osassa Suomen kuntien hoivakodeista ei ole lainkaan järjestetty tapaamisia ulkotiloissa.

Vierailukiellon purkaminen tulisi tarkoittamaan hoivakodeissa ulkoilun ja tapaamisten vapautumista. Rajoitusten purun käytännön toteutus jää kuntien ja palvelutarjoajien vastuulle. Varmaa on, että tapaamisten vapautuminen ja niiden mukanaan tuomat aktiviteetit tarkoittaisivat hoivakotien asukkaille valtavaa elämänlaadullista parannusta.

Tuula Väätäinen

Kansanedustaja (SDP) Kuopio

(Kirjoitus ilmestynyt Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 17.6.2020)