Esa Kokki: Pyörämatkailun mahdollisuudet. Viikko Savo, Mielipide. 19.5.2021.

Etusivu,Otamme kantaa

(Lyhentämätön versio Esa Kokin lehdelle lähettämästä tekstistä)

Pyöräilyn suosio lisääntyi viime kesänä ja näyttää edelleen lisääntyvän. Tänä keväänä pyöräkauppiaat ovat joutuneet myymään ”ei-oota” kovan kysynnän vuoksi. Sähköpyörien lisääntymisen myötä pyöräilystä on tullut entistä houkuttelevampi kulkutapa entistä useammalle pohjoissavolaiselle liikkujalle. 

Pyöräilyn terveydelliset ja ympäristölliset hyödyt ovat kiistattomat. Jo 11 minuutin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, lihavuuteen, kakkostyypin diabetekseen, tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin. Puolen tunnin ja tunnin päivittäisellä liikunnalla saadaan jo valtavat terveyshyödyt. Kuopio on asettanut ilmastotavoitteeksi olla hiilineutraali vuonna 2030. Kunnan lisäksi myös me kuntalaiset pystymme halutessamme pienentämään omaa hiilijalanjälkeämme, muiden muassa lisäämällä pyöräilyn kulkutapaosuutta.

Kuopiossa on valtava potentiaali kehittää pyörämatkailua ja nostaa pyöräilyn kulkutapaosuutta sekä näiden myötä lisätä kaupungin vetovoimaisuutta. Kuopion keskustan taajama-alueella on kohtuullisen hyvä pyöräilyverkosto. Keskustasta pääsee helposti ja turvallisesti siirtymään vaihteleville pyöräilyreiteille taajaman ulkopuolelle, jokaiseen ilmansuuntaan.

Itse pyöräilin viime kesänä yli 4400 kilometriä, pääosin Kuopiossa. Suosikkireittejäni oli kolme: Maaningan, Ritisenlahden ja Vehmersalmen lenkit. Oli hienoa kohdata sillalta tai mäen takaa avautuva postikorttimaisema, vesistön kohdalla vaihtuva ilmankosteus tai lämpötila sekä mutkan takaa leijaileva tuoksu. 

Mirja Wihurin helmikuussa 2021 valmistelema kuntalaisaloite Pyöräilyreitistön kehittäminen Kuopiossa on kannatettava aloite. Vuosina 2004-2005 toteutetun Kuopion pyöräilyn kehittämishankkeen tavoitteet tulee saattaa loppuun. Pyöräilyreittien tulee olla turvallisia koko matkan ajalta. Ns. Kuopion kahdeksikon läntinen osuus on viimeisteltävä houkuttelevaksi.

Esa Kokki, FT, tutkimusjohtaja, kuntavaaliehdokas (sd.), Kuopio